V hradišťské ulici Jana Žižky sepsali petici proti zabetonování travnatých ploch


Výstavba parkovacích míst na úkor zeleně? Obyvatelé několika činžovních domů v uherskohradišťské ulici Jana Žižky s tím nesouhlasí. Svůj názor na začátku tohoto týdne vyjádřili odevzdáním podpisových archů na radniční podatelnu.

Vozovka v inkriminované ulici na sídlišti Mojmír ani vodovod pod ní nejsou v dobrém stavu. Potrubí z roku 1937 je poruchové a potřebuje vyměnit. Při té příležitosti chce město opravit cestu, vyměnit kočičí hlavy za asfalt, rozšířit ji a přidat kolmá parkovací stání. Právě to ale nadzvedlo některé obyvatele ze židle.

Přístavbou parkovacích míst se totiž vozovka posune blíž k domům, ubude zatravněné plochy a bude se také muset kácet.

„Snad nemyslí vážně, že budou ničit krásné zdravé stromy kvůli parkovišti. Lidé z rodinných domů mají své garáže a my z těch několika bytovek tolik míst nevyužijeme. Už teď tady parkují auta z jiných ulic," rozzlobil se místopředseda sdružení nájemníků jednoho z bytových domů, kterého se problematika týká, požádal však o zachování anonymity.

Podpisovou akci v sousedství rozjela Tamara Zaorálková, obyvatelka ulice angažovaná ve sdružení Chraňme zeleň. Do Hradiště se přestěhovala před rokem a půl, předtím bydlela v Praze a Ostravě. „Díky tomu, kde jsem dříve žila, vím, jak vypadá nedostatek parkovacích míst. Tvrdit to o ulici Jana Žižky mi přijde jako vtip. Absolutně vždycky pohodlně zaparkuji přímo před svým vchodem," argumentuje.

Její výzvu podepsali zástupci 28 z 32 oslovených domácností, čtyři byli proti.

Podle Tamary Zaorálkové stížnosti obyvatel nejsou malicherné. „Jsem zásadně proti betonování zatravněné plochy. Sedávají tu babičky na lavičkách, hrají si tady děti. Rezidentům navíc půjdou kvůli kolmému stání do oken světla reflektorů a výfukové plyny."

Spoluautorem textu iniciativy je městský opoziční zastupitel Josef Sátora (ČSSD). „Radnice musí reflektovat názory lidí. Nemělo by docházet ke snižování kvality života obyvatel této části města," uvedl.

Klady projektu se lidem i při veřejné diskusi přímo na chodníku snažil vysvětlit uherskohradišťský místostarosta Stanislav Blaha (ODS), jenž v ulici Jana Žižky sám bydlí. Poukázal například na to, že zastavění travnaté plochy a vykácení dřevin bude kompenzováno výsadbou čtrnácti mladých stromků.

Reagoval i na výtky ohledně dostatečné parkovací kapacity. „Dnes tady v bytech bydlí převážně starší lidé, kteří nemají auta. To ale za deset let může být úplně jinak a potřeba parkování naráz bude veliká. Považoval bych za velmi nezodpovědné až nepochopitelné, kdybychom opravovali sídlištní ulici a nemysleli při tom na parkovací stání. Nepříjemné je, že někdo dělá z této odborné problematiky politickou záležitost," prohlásil Stanislav Blaha. Podle něj by se k výstavbě mělo přikročit už v příštím roce.

autor: MICHAEL LAPČÍK

SLOVÁCKÝ DENÍK

http://slovacky.denik.cz/zpravy_region/v-hradistske-ulici-jana-zizky-sepsali-petici-proti-zabetonovani-travnatych-ploch.html

 

 

zpět na seznam článků
 
© 2024 Josef Sátora   |   administrace