Radnice prodává dům u parku. Přijdou bezdomovci? (Dobrý den s kurýrem, 13.6. 2016)


Už léta je prázdný, chátrá. Bytový dům na třídě Maršála Malinovského v Uherském Hradišti teď radnice prodává. Jenže pod tržní cenou, což se nelíbí opozici, která má obavy i z možných nových nájemníků. S nejlepší nabídkou totiž přišla uherskohradišťská Charita, která do objektu plánuje nastěhovat bezdomovce...

„Prodej nemovitosti je třeba ještě důkladně zvážit a vyvolat veřejnou diskuzi. Vždyť město samotné může žádat o nejrůznější dotace na sociální aktivity, které mu umožní budovu zrekonstruovat a společensky využít,“ apeluje Josef Sátora, sociálnědemokratický zastupitel.

Opozici se rovněž nelíbí, že radnice dům prodává pod tržní cenou, která se pohybuje kolem 4,5 milionu korun. „Opakovaně jsme jej nabízeli k prodeji, ale marně. Finanční nabídky zastupitelé neakceptovali,“ tvrdí Stanislav Blaha, starosta Uh. Hradiště. A tak radní přišli s tím, že objekt prodají pod cenou, ale pod podmínkou jeho využití pro sociální služby. S nejlepší nabídkou (2,5 milionu korun - pozn. autora) se vytasila Oblastní charita Uherské Hradiště, která v blízkosti Smetanových sadů, největšího parku ve městě, hodlá vybudovat Nízkoprahové denní centrum pro osoby bez přístřeší a zároveň sem nastěhovat stávající klienty Azylového domu pro muže a ženy v Průmyslové ulici… „Dům stojí v centru města, chodí kolem něj maminky s kočárky, děti do školy, na sportoviště, do parku. Jejich střet s lidmi bez domova nepovažuji za nejšťastnější, všichni víme, jaké jsou problémy s bezdomovci v centru města,“ připomíná Antonín Seďa, předseda Klubu zastupitelů za ČSSD.

Nízkoprahové denní centrum však podle Charity v Uherském Hradišti citelně chybí, jeho umístění v „centru dění“ vychází z republikových zkušeností. „Centrum nabídne důstojnější život lidem, kteří se rozhodli žít na ulici a nechtějí se podrobit pravidlům v azylovém domě. Umožníme jim hygienu, převlečení, nabídneme sociální poradenství a za drobnou úplatu uvaříme čaj, kávu nebo polévku. Část dne tak stráví mimo ulici,“ říká Dalibor Jirásek, projektový manažer Oblastní charity Uherské Hradiště, podle kterého je inkriminovaný dům vhodný právě z důvodu, že je v centru. „Někam na periferii nikdo chodit nebude, oslovili jsme více než patnáct podobných center v zemi v podobně velkých městech a v drtivé většině jsou v centru dění. A podstatné je, že umístění nemá vliv na koncentraci lidí bez přístřeší v jeho okolí, zkrátka do Smetanových sadů půjdou, ať už v blízkosti bude, nebo nebude denní centrum,“ zdůraznil Jirásek.

Azylový dům v Průmyslové ulici je podle něj v havarijním stavu. „Byl postavený před více než deseti lety z buněk s tím, že se jedná o provizorní řešení. Objekt je energeticky náročný, mnoho buněk je v havarijním stavu. V letním měsících navíc kvůli střeše z lexanu šplhá teplota ve společné chodbě ke čtyřiceti stupňům,“ popsal současný stav Jirásek. „Otázkou zůstává, jestli pak není lepší azylový dům v Průmyslové ulici zrekonstruovat, než jej stěhovat do srdce města,“ ptá se Sátora. Charita má však jasno. „Jelikož v Průmyslové ulici nejsou kanalizační sítě, i v případě výstavby nového objektu budeme ročně vynakládat statisíce korun na vývoz žumpy, což je značně neefektivní i vzhledem k nepříliš vysokým provozním dotacím, které dostáváme. Rekonstrukce navíc nevyřeší absenci nízkoprahového denního centra,“ zdůraznil Jirásek.

Charita však zatím prohrává, majetková komise města totiž nedoporučila radním převod nemovitosti. „Každopádně není zapotřebí vyvolávat problém v podobě konfrontace azylového domu a maminek s dětmi, když ještě žádný nevznikl. Názory na převod objektu se různí, to se stává. Je předčasné předjímat doporučení rady a konečné rozhodnutí zastupitelstva,“ poznamenal Stanislav Blaha, starosta Uh. Hradiště.

Autor: PETR ČECH

http://www.idobryden.cz/zpravy/radnice-prodava-dum-u-parku-prijdou-bezdomovci/3f4318d8-2349-11e6-8711-005056ab0011/


zpět na seznam článků
 
© 2024 Josef Sátora   |   administrace