Neprodávejte ubytovnu ve Staré Tenici, žádá Hradiště kraj


Sto osmdesát dva bytových jednotek, devět dvoujbuněk, Centrum Akropolis, zásobování vodou pro další čtyři panelové domy a 264 osob. Především jejich osud má nyní v rukou Zlínský kraj, který na sklonku minulého roku oznámil plány na prodej bytového domu čp. 1195 ve Staré Tenici.

Změně majitele rozsáhlého objektu, který v minulosti sloužil Uherskohradišťské nemocnici, však chce na poslední chvíli zabránit samo město Uherské Hradiště.

Podle jeho doporučení Zlínskému kraji by v důsledku prodeje bytovky do soukromých rukou neúměrně vzrostla poptávka po městských bytech, kterou v současnosti nemůže Hradiště uspokojit.

Problémů s prodejem však může nastat daleko více.

„V únoru město požádalo Zlínský kraj o nevyhodnocení záměru prodat dům číslo popisné 1195. Máme obavy, že by se z oblasti mohla stát sociálně vyloučená a problematická lokalita. V budově je navíc uzávěr vodovodní přípojky, která zásobuje vodou okolní bytovky. V případě prodeje objektu soukromému investorovi nebude v silách města zabezpečit další bezproblémový provoz této přípojky,“ upozornil za uherskohradišťskou radnici její mluvčí Jan Pášma.
 

Aby toho nebylo málo, součástí panelového domu je i přístavek, v němž aktuálně sídlí Centrum Akropolis.

„Máme nyní nájemní smlouvu s nemocnicí a samozřejmě jsou zde obavy, že jakmile by objekt přešel do soukromých rukou, nemusela by být dohoda s příštím majitelem o výši nájmu jednoduchá,“ prozradila za Centrum Akropolis Jitka Janíková.

Nynější stav totiž spolku zaměřující se na sociální služby spojené s rodinou a s dětmi se specifickými potřebami vyhovuje.
 

Máme u nás upravené prostory a rozhodně bychom se nechtěli nikam stěhovat,“ odmítla pesimistický scénář Jitka Janíková.

S jedním z řešení pro Centrum Akropolis tak přišlo samo město.

Pokud by se nakonec prodej bytovky do soukromých rukou uskutečnil, přístavek, v němž sídlí spolek, by se měl vyčlenit z prodeje a řešit mimo komplex všech bytů.

Podle opozičního zastupitele Josefa Sátory (ČSSD) by však mělo být Hradiště ve vyjednávání aktivnější.
 

„Musí si přece vedení města uvědomit, že se jedná o jediný cenově dostupný domov pro spoustu rodin, které by tím mohly doslova přijít o střechu nad hlavou. Hradiště musí vynaložit všechny síly k tomu, aby bytovku při případném prodeji získalo, opravilo ji a umožnilo současným nájemníkům dále v ní přebývat,“ apeloval na uherskohradišťskou radnici.

Podle mluvčí Zlínského kraje Adély Kousalové se nejdříve bude rozhodovat o možném prodeji budovy čp. 1195 v červnu letošního roku.

„Budova bude prodána pouze těm zájemcům, jejichž působení vyloučí vznik problémové lokality. V konkrétním případě Centra Akropolis jednáme s městem o možnosti, že by se jeho prostory od budovy oddělily a získalo je Hradiště do svého vlastnictví,“ uvedla Adéla Kousalová.

Podle dřívějších vyjádření hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka měl zatím blíže nespecifikovaný investor nabídnout kraji za budovu částku sto milionů korun.

 

AUTOR: VOJTĚCH TRUBAČÍK

Zdroj: https://slovacky.denik.cz/zpravy_region/hradiste-zada-kraj-o-zataveni-prodeje-ubytovny-ve-stare-tenici-30180406.html

 

zpět na seznam článků
 
© 2024 Josef Sátora   |   administrace